Cât de mult bem la o nuntă? Alcoolul – între distracție și ridicol

Nunta este este încă din cele mai vechi timpuri acel eveniment care este organizat în cinstea mirilor și care se desfășoară în spiritul sărbătoririi căsătoriei lor. Evident, deși în centrul atenției sunt mereu mirii, nu putem vorbi despre nuntă decât (și) prin raportare la invitați. Pentru că nunta fără invitați este un non-sens. Ce te faci când prețioșii invitați de la nuntă întrec măsura cu anumite obiceiuri nu tocmai plăcute?

De pildă, ce te faci când la nunta ta ai printre invitați mulți prieteni care exagerează cu băutura? Cum gestionezi o astfel de situație ? Oare nu este firesc ca la nuntă sa se bea, te vei întreba !? ”Beți și vă veseliți”, scrie și în Biblie. Deci nu zice nimeni ca invitații să nu bea la nuntă. Ba din contră, e chiar indicat să se dezmorțească, să se destindă cu un pahar, două, trei sau patru. Ce te faci când aceste 4 pahare se transforma în 40 ? Cu alte cuvinte ce te faci când se întrece cu mult măsura decenței și a bunului simț?  Poți sau nu să intervii ? Este normal să faci observație unor astfel de invitați sau poate este tocmai greșeala ta că i-ai invitat cunoscându-le viciile și astfel există riscul să îți strice într-un fel nunta ? Acestea sunt întrebări absolut pertinente pe care unii miri și le pot pune, în mod justificat în pragul nunții.

Ca atare? Cât ar trebui să bem la nuntă? Aceasta este întrebarea principală.

La o nuntă se bea. E clar. E chiar indicat. De asta este o nuntă, cel putțin referindu-ne la nunțile de ortodocși sau a persoanelor a căror religie permite cosnumul de băuturi alcoolice. Ca atare, cum și cât ar terbui să bem, ca să nu întrecem măsura? Evident, la o nuntă oamenii se veselesc, se simt bine, de asta este nuntă. Dar, nu înseamnă că mereu trebuie să punem semnul egal între petrecere și alcool. Nu se identifică una cu alta. Nu sunt noțiuni care trebuie să se confunde. Distracția e una, alcoolul în exces este cu totul altceva. Te poți distra și fără să bei până nu te mai poți ține pe picioare. De altfel, acesta este și raționamentul consumului de alcool la nuntă. Să bei pentru a te simți bine, pentru a intra în ritm, în atmosferă, pentru a intra in pulsul petrecerii, dar nu pentru a bea până nu mai știi cum te cheamă sau până cazi cu capul pe mese.

Mirele sau mireasa își vor dori să bei la nunta lor, dar nu până cazi cu capul pe masă sau nu mai știi nici cum te cheamă

Gândește-te că un mire sau o mireasă, chiar dacă din politețe sau din entuziasmul rolului pe care îl are, te va îndemna sa bei (”hai, beți, simțiți-vă bine”), niciodată ei nu vor fi entuziasmați de ipoteza în care vei bea până nu mai știi de tine. Crezi că o mireasă ar rămâne cu o amintire plăcută dacă tu vei fi beat mort la nunta ei ?

Când ești beat, devii penibil sau irascibil. Unii pot deveni amuzanți, ridicoli, alți pot deveni recalcitranți sau agresivi. De ce ? De ce să se ajungă la un astfel de deznodământ tocmai la o nuntă ? Nu mai bine previi o astfel de situație, alegând să bei responsabil ? De ce trebuie să bei până cazi lat? Tu cum te-ai simți să fii mire/mireasă și un invitat să doarmă pe mese? Sau, și mai rău, să vomite pe mochetă sau pe masă? Ar fi un tablou reușit ? Noi zicem că nu!

Ți-ar plăcea ca la o nuntă să fii ca tipul din clipul acesta?

Suntem total împotriva consumului iresponsabil de băuturi alcoolice la nuntă! Acestea generează numai situații penibile, jenante și amintiri care displac mirilor. Așadar, ai grijă, dacă alegi să bei ca un iresponsabil, gândește-te că îți vei păta reputația, îți vei știrbi demnitatea, te vei face de râs și îți vei face și partenera/partenerul de râs.

Bea responsabil! Fii decent, nu un nesimțit!

Fii responsabil și decent! La nuntă nu mergi cu gândul că trebuie să bei ca să ”compoensezi” cumva cheltuiala darului de nuntă. Dacă gândești așa, ești un penibil și un nesimțit. Gândește-te că mirii și-au manifestat respectul față de tine prin simplul fapt că te-au trecut pe lista de invitați. Nu le răspunde în alt mod decât cu respect. Fii solidar cu nunta lor, fii responsabil, fii decent, fii fair-play. Nu te gândi că te-au chemat pentru bani! Nu te îmbăta ca un alcoolic patologic. Vei strica nunta prietenului sau a prietenei tale. Si, se merită? Noi zicem că NU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *