Veste extraordinară pentru mirii din 2021! Șanse uriașe să se facă nunțile începând cu luna mai

Pandemia de coronavirus a lovit crâncen în aproape toate domeniile, dar puține au fost sectoarele mai afectate decât cel al evenimentelor. O dată cu apariția vaccinurilor anti-covid, atât firmele din industria nunților, cât și mirii, au început să vadă luminița de la capătul tunelului.

Israel și Anglia – primele țări în care restaurantele s-au deschis și nunțile se vor putea face din luna mai

După un lockdown prelungit generat de neașteptata tulpină britanică, iată însă că primele efecte pozitive ale vaccinurilor se văd. În Israel, țară care și-a vaccinat masiv aproape 3 sferturi din populație, viața își reia cursul firesc. Restaurantele s-au deschis, barurile și cluburile la fel, iar plajele sunt deja aproape pline. Anglia este un alt exemplu de țară care se pare că va câștiga lupta cu pandemia. Și aici, rata infectărilor și a deceselor a scăzut extrem de vizibil, iar nunțile, ca și în Israel, vor putea reîncepe, se pare, cel târziu în luna mai.

În România, nunțile sunt interzise de 8 luni – autoritățile promit că din luna mai se reiau evenimentele

În România, ca peste tot în lume, industria evenimentelor și a spectacolelor a avut de suferit enorm. Perdanții în această luptă nu au fost doar restaurantele, așa cum tind unii să creadă, ci o întreagă industrie. Firme de decorațiuni, cofetării, firme care vindeau rochii de mireasă sau bijuterii, fotografi, videografi, dj, furnizori de materie primă, furnizori de pahare și farfurii, cu toții au fost afectați într-un mod teribil.

Nu în cele din urmă, mirii și miresele și-au văzut interzis visul de a se căsători. O parte și-au reprogramat evenimentele, altă parte și le-au anulat. Alții s-au despărțit. Cu toții și-au pierdut speranța. Iată însă că veștile guvernanților sunt pozitive într-un final, iar evenimentele precum festivaluri sau nunți, au șanse mari să se reia.

AFIN – Asociația Furnizorilor din Industria Nunților

În urma presiunii tot mai mari din sânul celor din industrie, o mână de firme grav afectate s-au solidarizat și au înființat AFIN – Asociația Furnizorilor din Industria Nunților. Un prim pas util într-o industrie amorțită de teamă, sfială, lipsă de implicare, și pe alocuri de inconștiență. Mulți dintre artiștii care nu mai aveau nicio sursă de venit preferau să facă orice, numai să protesteze nu. Preferau sparanghelul, dar nu protestul. La fel ca ei, mulți alții, cărora le-a fost teamă să își ceară drepturile. Într-un final, după proteste tot mai vehemente în mediul online și nu numai, se pare că Guvernul a înțeles dimensiunea uriașă a dezastrului din industria nunților și a decis, în urma unor dialoguri cu reprezentanții AFIN și HORA, că evenimentele se pot desfășura în condiții de siguranță, dacă lumea se testează și dacă se respectă anumite reguli de bază.

Testarea rapidă – soluție simplă și eficientă

Extrem de frustrant este că autoritățile nu au căutat niciodată soluții pentru această industrie, nici nu a ajutat-o în vreunfel cu absolut nimic. Nici vorbă de compensații, despăgubiri sau granturi promise. Mulți dintre cei care aveau afaceri în domeniu au intrat în faliment, nemaiputând să suțină povara unei firme în aceste vremuri. Alții au așteptat un semn izbăvitor, care se pare, va veni, începând cu luna mai.

Soluția era una simplă și foarte eficientă. Testarea prin intermediul testelor rapide. O astfel de procedură ar fi fost un avantaj și pentru autorități, întrucât acestea ar fi putut prelua date și de aici, pentru a inventaria numărul infectaților. De altfel, s-a dovedit clar la concertele-test din Barcelona, Germania sau Olanda că testarea masivă a celor prezenți la concerte preîntâmpină tot ”arsenalul” de probleme legate de covid și că filtrează în mod eficient pe cei sănătoși de cei infectați cu virusul.

Edy Chereji: ”Eu sunt foarte optimist pentru evenimentele din 2021”

Directorul de comunicare al UNTOLD, Edy Chereji se declară optimist față de perspetiva organizării evenimentelor cu mii și chiar zeci de mii de oameni din 2021. „Eu sunt foarte optimist pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă. Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment, sau restaurant, hotel.

Foto: UNTOLD Linkedin

Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare.Am vorbit cu cei din Barcelona, și cu cei din Olanda și Germania. De peste tot avem deja strânse concluziile. Sunt peste 100 de pagini pe care le-am pregătit pentru întâlnirile cu autoritățile, a declarat Chereji pentru Antena 3.

Prim-ministrul Cîțu: ”Din 1 iunie revenim la normalitate”.

Premierul României, Florin Cîțu, susține tot mai vehement revenirea la normalitate începând cu data de 1 mai. Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului au declarat în urma întâlnirilor cu membrii AFIN și HORA că lucrează la un proiect comun de ordonanță prin intermediul căreia să se stabilească criterii clare, astfel încât să se poată organiza evenimente și festivaluri începând cu luna mai.

Ce reguli ar trebui să respecte mirii și restaurantele pentru a putea organiza nunți

Documentul la care se lucrează intens prevede reguli clare de functionare a evenimentelor. Astfel, printre regulile impuse, ar fi și cea conform căreia fiecărui mesean ar trebui să i se aloce minim 2 mp, lucru ușor de îndeplinit pentru majoritatea restaurantelor. De asemeni, sunt luate în vedere mai multe scenarii, care ar impune reguli distincte județelor, în funcție de rata efectivă de infectare.

Astfel, nunțile derulate într-un județ din scenariu verde ar putea semăna destul de mult cu nunțile din anii trecuți, permițânu-se chiar 10-12 persoane la masă, conform Realitatea.net. Județele din scenariile galbene sau roșii vor putea se pare, organiza evenimente într-o formulă mai restrânsă, cu respectarea unor reguli mai stricte. Ce este însă avantajos? Faptul că evenimentele se vor putea organiza, chiar dacă sub imperiul unor restricții, și nu vor mai fi interzise, așa cum se întâmplă în mod continuu de 8 luni.

Suceava – județ ”verde” în care ar putea să se organizeze evenimente

În ceea ce privește județul Suceava, acestea este pe locul 1 în România în topul județelor unde rata infectărilor și a deceselor este cea mai mică. După ce anul trecut a pătimit enorm, județul denumit sarcastic ”Lombardia României” a renăscut din propria cenușă și acum este un exemplu de județ în care regulile se respectă, rata infectărilor este într-o continuă scădere, iar economia poate reveni, de ce nu, la normal.

Suceava a avut mult de suferit de pe urma etichetei de ”Lombardia României” – Foto Hotnews

De altfel, de ce ar trebui să sufere județul Suceava, cu 0,97 % rată de infectare din cauza faptului că Timișoara are o rată de infectare de 8 sau că Bucureștiul de 7 ? Trebuie să pătimim cu toții psihic și economic din pricina altora? De ce noi nu am putea să ne reluăm activitățile economice treptat? Când județul Suceava a fost blocat și mare parte din el carantinat, nu interesa pe nimeni de soarta economiei locale.

În sfârșit motive de optimism pentru miri

Mirii din anul 2021 pot respira se pare ușurați, întrucât este tot mai clar faptul că nunțile lor se vor ține. De altfel, ar fi total incorect ca acestea să nu se deruleze, dar pe de altă parte majoritatea dintre industrii să funcționeze. Metrourile, autobuzele, supermarketurile, toate sunt pline până la refuz. Ar fi o nedreptate mult prea mare făcută atât mirilor, cât și celor din industria nunților, culcată la pământ cu brutalitate de o viziune care nu a căutat niciodată soluții concrete de ajutor.

Foto copertă articol: www.vogue.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *