Cum ar trebui să se îmbrace fotograful și videograful la nunta ta. 3 reguli de bun simț

Ești invitat la o nuntă. Ajungi, te acomodezi cu atmosfera, arunci priviri în stânga și în dreapta, să vezi ce cunoscuți mai sunt pe la nuntă. Toată lumea este elegantă, însă după un timp, apare în raza ta vizuală un individ îmbrăcat într-un tricou, în jeanși trei sferturi, (nu știi sigur dacă sunt jeanși sau bermude), iar în picioare cu adidași. Prima tentație este să crezi că tipul este un om de la departamentul tehnic al salonului, sau vreun sunetist al formației care și-a uitat trusa cu scule. Însă te înșeli! Individul are agățat la gât un aparat foto, iar colegul lui, îmbrăcat în același fel, o cameră video. Ba mai mult, unul pare că filmează, altul că pozează. Îți spui în gând că nu are cum să fie fotograful, respectiv videograful oficial al evenimentului, din simplul motiv că băieții ăștia sunt echipați exact ”ca la piață”. Însă după atâtea ”indicii”, e clar, ei formează echipa foto-video a nunții.

Dacă vezi un astfel de fotograf la nuntă, trimite-l să se schimbe. Pozele tale de nuntă vor arăta ca bermudele lui

Așadar, cel pe care l-ai văzut în debutul nunții, îmbrăcat în tricou, blugi și adidași era, chiar fotograful. Pare în continuare foarte ancorat în realitatea nunții, cere din priviri zâmbete către invitați pentru a-și asigura cantitatea de poze necesară.

Ei bine, dacă vezi un astfel de tip la o nuntă, într-un gest de omenie și de respect pentru alte nunți pe care le va afecta vizual, te rugăm, du-te și spune-i să își schimbe ținuta. Și o dată cu ținuta, și atitudinea față de miri și față de nunțile lor. Măcar o cămașă, un pantalon decent și un pantof să pună pe el. Așadar, în continuare îți vom explica cum credem noi că ar trebui să vină echipați responsabilii cu foto-video, astfel încât să nu se facă de râs și să nu te facă de râs nici pe tine, dacă ești mire sau mireasă.

Fotograful sau videograful trebuie să se integreze în peisaj, nu să pară un intrus venit de pe terenul de sport

Integrarea în peisaj a fotografului este esențială. Altfel, acesta ajunge să atragă atenția, să fie strident pentru invitați, care vor fi afectați clar din punct de vedere vizual când îl vor vedea. Ca fotograf sau videograf, e esențial ca orice invitat să treacă cu privirea peste tine fără să te remarce, și să îți zâmbească precum unui ”coleg” de petrecere. Un fotograf sau videograf care face notă discordantă din punct de vedere vestimentar cu restul invitaților, este unul care ori cerșește atenție (hei, eu sunt fotograful, vă rog să vă notați asta) din rațiuni de racolare a viitorilor clienți, ori este o persoană neglijentă cu propria imagine, aspect care nu se știe dacă nu se va oglindi și în viitoarele materiale pe care ți le va livra.

Foto: Bogdanstoica.ro
Oferă-le mirilor același respect pe care l-au manifestat față de tine atunci când te-au ales ca fotograf/videograf al nunții lor

Ca fotograf sau videograf, ești o persoană foarte importantă pentru miri, pentru că tu le asiguri amintirile celui mai frumos moment din viața lor. Faptul că te-au ales, reprezintă deja o formă de respect din partea lor. Au încredințat persoanei tale (echipei tale) amintirile lor legate de nuntă. Ori aceste amintiri sunt chiar prețioase pentru ei, ca și cuplu, ca și viitori părinți, sau ca ce vrei tu. Oare nu ar fi normal să răspunzi cu aceeași formă de respect, din toate punctele de vedere, începând cu profesionalismul, terminând cu ținuta ? Nu este oare ținuta o formă de respect? Ți-ar conveni, ție, fotografule, ca la propria ta nuntă, la care ești îmbrăcat de gală, să ai la rându-ți un fotograf îmbrăcat în tricou și blugi (ca să nu mai vorbim de bermude)? Evident că nu

Nu e importantă doar dotarea ta tehnică și calitățile de videograf, ci și modul în care te prezinți

Evident, între un fotograf super talentat, dar prost îmbrăcat, și un fotograf fără niciun talent dar îmbrăcat perfect, majoritatea va alege pe cel super-talentat, pentru că majoritatea se va gândi în primul rând la propriile interese legate de calitatea viitorului material obținut, deci la viitoarele poze sau video-uri. Însă asta nu ar trebuie să fie un argument pentru care ar trebui să ierte absolut orice derapaj vestimentar al fotografului sau videografului.

Știu că sună neprofesionist, dar eu nu cred că un tip în bermude poate face poze bune de nuntă. Înseamnă că e lipsit complet de emoții, și că trage doar cadre corecte, nu încărcate de dragoste. Înseamnă ca nu-i pasă de oamenii ăia. Înseamnă că își face treaba ca un tip care ștampilează facturi: impersonal.”, punctează foarte inspirat un cunoscut fotograf român.

Domle, noi muncim, nu tragem mâța de coadă! La o nuntă e muncă, nu glumă!

Am auzit și noi mulți fotografi sau videografi, inclusiv din Suceava, scuzându-și ținuta prin justificarea că ei muncesc și transpiră la nuntă, nu stau degeaba la masă. ”Domle, noi muncim, nu tragem mâța de coadă! La o nuntă e muncă, nu glumă!”. Ok, nu a zis nimeni că nu muncești. Însă nu prestezi o muncă în mină și nici nu spargi betoane cu târnăcopul în mână. Și invitații transpiră, și muzicanții transpiră, și ospătarii transpiră când manipulează sute de farfurii și sticle cu băuturi. Cu toate astea nu vin în jeanși și tricou. Dacă ți-ai ales această îndeletnicire, de fotograf sau videograf, nu îți rămâne decât să o respecți, inclusiv vestimentar. Nu este floare la ureche ceea ce faci în timpul nunții, filmarea sau pozele implică responsabilitate, creativitate, atenție, dedicare, concentrare. Însă oricât de multă implicare presupune această operațiune, în niciun caz nu e vorba despre o muncă istovitoare. Sub nicio formă. Deci nu poți veni să insinuezi că a face poze sau fimări e totuna cu a sparge betoane. Nu alergi kilometri și nici nu ridici tone de greutăți, ca să poți justifica un tricou sau pantaloni de blugi sau chiar 3 sferturi.

Un sacou sau măcar o ținută business nu te împiedică niciodată să faci poze sau videoclipuri de calitate

Noi credem că un sacou este absolut necesar în calitatea ta de fotograf. Sigur, nu îți spune nimeni să te îmbraci similar cu un invitat sau cu un ospătar. Dar sub nicio formă nu veni în ținute lejere și casual invocând importanța ta în ecuația nunții. Nu ești mai important decât organizatorul, nici decât muzicanții și nici decât ospătarii. Dacă ei pot veni echipați decent, poți și tu. Deci nu te mai victimiza și nu te crede mai important decât alți factori care țin de organizarea unei nunți. Un sacou sau în cel mai rău caz o cămașă cu mânecă lungă sunt articole mai mult decât necesare. Dacă alegi să vii în cămașă, alege o cămașă uni, de preferat albă, pe careo o poți asorta și cu o vestă trendy. Evită imprimeurile, carourile, dungile, evită cămașa scoasă din pantaloni și evită adidașii.

Nu veni îmbrăcat nici ca cel mai elegant invitat, dar nici ca pe terenul de sport

E adevărat, fotografii și cameramanii nu sunt invitați propriu-ziși, caz in care ar trebui să adopte o ținută festivă, însă o anumită decență vestimentară este nu doar recomandabilă, ci imperativ necesară. Asadar, atunci cand semnezi contractul cu fotograful/cameramanul pe care îl vei angaja pentru nunta ta, discută și aspectul ținutei vestimentare pe care respectivul (respectiva) o va adopta la nunta ta.

Un costum format din sacou business + pantalon și cămașă – în funcție de anotimp – pentru domnii fotografi și un taior + fustă/pantaloni business pentru doamnele fotografe reprezintă o ținută adecvată pentru profesioniștii care vă vor asigura serviciile vizuale la nuntă.
Oricât de lejer ar fi dress code-ul impus, ca fotograf nu purta haine transparente, prea decoltate (pentru femeile fotograf), care au un aer de uniformă militară (vesta kakhy sau de camuflaj cu multe buzunare, pantaloni tip cargo, șapcă), prea elegante, care impun o atitudine rigidă (smoking, butoni, papion) sau la extrema cealaltă, prea neglijente (trening, tricou și blugi), sandale sau pantofi sport.

Nu zice nimeni că nu trebuie să te simți confortabil în pielea ta la nuntă, nu zice nimeni că trebuie să porți o ținută care să nu-ți lase libertate în mișcări și loc de echipament. Dar, nu mai încerca să creezi aparența că munca ta este mai grea decât a altor factori implicați în organizarea unei nunți, pentru că știi și tu că nu e așa. Imaginea ta trebuie să denote respect față de miri, față de invitați, și, repetăm încă o dată, față de propria ta persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *